çin mobilyaSon yıllarda üretim ve tedarik konularında dünya’nın merkezine yerleşen Çin Halk Cumhuriyeti, Türkiye’nin de bir çok sektörde ilgisini çekmeyi başardı. Çin Halk Cumhuriyet’inin son yıllarda ihracatını gerçekleştirdiği mobilya sektörü ile dünya’nın tek pazarı olma yolunda ilerlemektedir. Türkiye’nin Çin Halk Cumhuriyetinden yapmış olduğu mobilya ithalatı geçen yıl 245 milyon dolara ulaşmıştır. Devletin ithalatı teşvik eden uygulamaları ve destekleri mobilya sektöründe de kendisini gösteriyor. 2009 yılında ki ekonomik kriz nedeniyle Türkiye’nin ithalat değerlerinde düşüş yaşanmıştır. Ancak bu değerler son 5 yılda hızla yükseliş göstermektedir. 2011 yılında dünya mobilya ihracatında 227 ülke ticarete söz konusu oldu, ilk 5 ülke toplam ihracatın yüzde 58’ini gerçekleştirdi. Çin İhracat da yüzde 30.9’luk payla ilk sırayı alırken, Almanya, İtalya, Polonya ve ABD Çin’in ardından en çok ihracat yapan ülkeler olarak öne çıktı.

Türkiye dünya mobilya ihracatı sıralamasında yüzde 1’lik payı ile 21. sırada yer almakta. Dünyanın en büyük mobilya ihracatçısı ise 45.1 milyar dolar ile Çin, İthalatta ise en büyük payı yüzde 22.7 ile ABD alırken, sırasıyla Almanya, Fransa, Birleşik Krallık ve Kanada en büyük ithalatçı ülkeler olarak gözükmektedir. Türkiye, dünya mobilya ithalatı sıralamasında binde 7 pay ile dünyada 25.sırada yer alıyor. Çin’den 2011 yılında 289.3 milyon dolarlık, 2012’de ise yaklaşık 245 milyon dolarlık mobilya ithal edildi. Toplam mobilya ithalatımız da geçen yıl 750 milyon dolara ulaştı. Türkiye; Çin’in ardından en fazla ithalatı İtalya, Almanya ve Polonya’dan yapıyor. IKEA, Türkiye’nin mobilya ithalatının artmasında önemli rol oynuyor.İhracatın bölgelerimize göre dağılımında ise Kayseri ve İstanbul’un ardından İnegöl üçüncü sırada yer alıyor. İzmir sahip olduğu ulaşım kolaylığı ve limanı ile ihracatta önemli atılımlar yapmaktadır. Çin Halk Cumhuriyetinde ki mobilya üretim kapasitesi,yerli ve yabancı tasarım firmaları ile daha güçlü bir sunum imkanı sağlamaktadır. Her geçen gün hızla yükselen Çin mobilya endüstrisi, müşteri talepleri doğrultusunda olumlu ticari adımlar atılmasına imkanlar tanımaktadır.

 

 

 

 

1 Yorum


Bir Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.