Çin’den ithalat yapmak isteyen girişimci veya firmalar internet üzerinden araştırma yapıyorlarsa ilk karşılaşacakları yerler alibaba.com gibi B2B siteleridir. Ancak, ne yazık ki burada kendilerini üretici olarak gösteren firmaların birçoğu sahte web siteleri yaparak ürünlerin gerçek değerlerinin çok altında fiyat verip dolandırıcılık yapan şahıslardır. Bu tip dolandırıcılar ürünün kargo masraflarının, gümrüğünün ve nakliyesinin kendilerine ait olduğunu söyler, firma isimlerini ve telefonlarını vererek güven kazanmak isterler. Doğruluğu teyit edilmeyen bir firmaya ödeme yapmak büyük risktir.
İthalat yapılırken dikkat edilmesi gereken diğer bir konu ise ön araştırma safhasıdır. Her şeyden önce ithal edilecek ürün çok iyi bilinmeli ve ürünle ilgili tüm teknik bilgiler İngilizce olarak elinizde bulunmalıdır. Bu şekilde net bir fiyat alınabilir. Daha sonra ürünün gümrük ve nakliye masrafları da öğrenilerek toplam maliyet bulunur, ithalata uygun olup olmadığına karar verilir.
Çinli firmalar Avrupa ve ABD firmaları gibi değildir. Ticaretin temeline profesyonellikten ziyade insan ilişkilerini koyarlar. Sizi davet eden bir firma ile önce yemeğe gidilir, biraz gezilir, sohbet edip belirli bir samimiyet oluştuktan sonra iş konuşulmaya başlanır. Ancak, her ne kadar samimi ve iyi niyetli olunsa da bir anlaşmaya varılacaksa bu yazılı olmalıdır. Sözle yapılan anlaşmalarda kültür farkından kaynaklanan sıkıntılar yaşanmaktadır. Sizin “tamam, oldu” dediğiniz bir durumu Çinli “oldu, bakarız” şeklinde anlayabilir. Yazılı bir belge ileride oluşabilecek problemlerin önüne geçmiş olur.
Tüm bu hususlar dikkate alındığında Çinli firmalar ile sağlıklı ve sürekliliği olan ticaret yapılabilir.
Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!