Çin’den ithalat, doğru adımlar atıldığı takdirde birçok işletme için etkin bir küresel tedarik şeklidir. Bilindiği üzere, Çin dünyanın en çok ihracat yapan ülkesi konumunda bulunuyor. Aklınıza gelebilecek her sektörden binlerce ürünü Çin’den ithal etmek mümkün.
Ancak, özellikle yeni ithalat yapmaya başlayacak şirketler için bu süreç oldukça karmaşık ve maliyetli olabilir. Genelde uzun süren nakliye süreçleri, döviz kuruna bağlı olarak artan ürün birim maliyetleri, Çinli firma ile düzgün iletişim kuramama, gümrük mevzuatındaki değişiklikler ve beklenmedik gecikmeler bunlardan sadece birkaçıdır.
Bu yazımızda, Çin’den nasıl ithalat yapacağımızı, süreci daha sorunsuz ve verimli hale getirmek için nelere dikkat etmemiz gerektiğini anlatmaya çalışacağız.
- İthal edilecek ürünün belirlenmesi
Ticari işletmeler ürün satarak para kazanırlar. Yanlış ürün seçmek zaman ve para kaybı anlamına gelir. İthal ettiğimiz üründen kar elde etmek istiyorsak yapacağımız en önemli şey doğru ürüne karar vermektir.
Ürünle ilgili mümkün oldukça fazla bilgi toplamak hatta numune isteyip net olarak ne ithal ettiğinizi görmek, riski büyük ölçüde azaltacaktır.
Ürünlerin Türkiye’ye geldikten sonraki aşamaları için mutlaka bir gümrük firmasından destek alın. İthalat yapılacak firmadan ürünün (Türkçe kısaltması GTİP) gümrük tarife istatistik pozisyon kodunu (Uluslararası kısaltması HS kodu) isteyip kontrol edin.
Tavsiyemiz:
-
- Piyasasını bildiğiniz ve halihazırda satmış olduğunuz ürünleri tercih edin
- İthalatını yapacağınız ürünü ilk getiren siz olun
- Yüksek adetli ithalat yapabileceğiniz ürünleri tercih edin (birim başına düşük nakliye ücreti için)
- Gümrük mevzuatının araştırılması
İthal edilecek ürünün herhangi bir izin, kısıtlama veya düzenlemeye tabi olup olmadığını kontrol edin. Her ülkenin gümrük mevzuatı farklıdır. Bazı ürünlerin ithalatına izin verilmez. Güvenli olmayan veya kısıtlamaları ihlal eden malların ithal edilmesi oldukça yüksek para cezalarına sebep olabilir. Unutmayın ki, gelen malların kural ve yönetmeliklere uygun olmasını sağlamak ithalatçının yani sizin sorumluluğunuzdur.
- Tedarikçinin bulunması ve toplam maliyet hesaplaması
İthalat sürecindeki en önemli aşamalardan birisi de güvenilir bir tedarikçi bulunmasıdır. Bu konuda gerekirse bizim gibi ithalat danışmanlığı yapan firmalardan destek alabilirsiniz. Bulunacak olan tedarikçinin üretici olması nispeten sizin için avantaj olacaktır. Üretici firmalar her zaman ürünle ilgili daha detaylı bilgiye sahiptir ve yüklü siparişlerde pazarlık konusunda esneklik gösterebilirler.
Güvenilir bir üretici bulduktan sonra ürünün FOB fiyatını isteyin. FOB uluslararası ticarette en sık kullanılan teslim şeklidir. Bu teslim şeklinde ürünler gemiye yükleninceye kadarki tüm masraflar satıcıya aittir.
Toplam maliyet hesaplanırken dikkat etmeniz gereken unsurlar;
- Çinli firmaya ödenecek toplam tutar
- Nakliye ücreti
- KDV, gümrük vergisi, ardiye ve iç nakliye gibi ürünler Türkiye’ye geldikten sonra ödenmesi gereken tutarlar ( Bu kalemi net olarak öğrenmeniz için mutlaka bir gümrük müşavirliğinden destek alın, daha önce belirttiğimiz gibi ürünün HS kodu size yardımcı olacaktır )
Yukarıdaki kalemlerin hepsinin toplamı bize ürünün elimize ulaşıncaya kadarki maliyetini verecektir. Bu tutar sizin için uygunsa ödeme kısmına geçebilirsiniz.
- Ödeme ve Nakliye Süreci
Çin’den yapılan ithalatlarda TT (peşin), LC (akreditif) veya %30+%70 gibi çeşitli ödeme yöntemleri kullanılır. Özellikle ilk ithalatlarda Çinli firmalar peşin veya %30 üretim başlamadan %70 yükleme yapılmadan ödeme tercih etmektedir.
Burada dikkat etmeniz gereken konu firmadan size gönderilecek evrakların doğru ve eksiksiz olmasıdır. Orijinal fatura, malın paketlenme detaylarını belirten packing list, konşimento ve gümrükçünüzün talep ettiği diğer evrakları tam olarak firmadan isteyin.
Çin’den gemiye yüklenen bir konteyner yaklaşık olarak 30 ile 45 gün arasında Türkiye’ye ulaşmaktadır. Sipariş verirken bu süreyi göz önünde bulundurun.
- Gümrük İşlemleri ve Teslim Alma
Daha önceki maddelerde belirttiğimiz gibi siparişten önce yapmış olduğunuz ürün araştırması sonucunda elde ettiğiniz bilgiler gümrükleme sürecinde kötü bir sürprizle karşılaşmanızı engeller. HS kodu karşılığında ödemeniz gereken vergiler ve diğer gümrük harcamaları gümrükçünüz tarafından tamamlanıp ürünler size gönderilir.
Sonuç olarak; Çin’den ithalat yapmak ilk bakışta çok zor ve karmaşık gibi gözükse de iyi bir araştırma yaparak ve yazımızdaki ipuçlarını takip ederek yüksek kazançlar elde edebilirsiniz.
OMC İthalat İhracat olarak yıllardır Çin’den ithalat yapan firmalara danışmanlık hizmeti vermekteyiz.
Hizmetlerimizi detaylı olarak incelemek için linke tıklayabilirsiniz.
Hepinize bol kazançlı günler dileriz..
1 Yorum
Buğra bey merhaba ben sakarya’dan ulaşıyorum size.Her zaman Aklımda ,gönlümde , fikrimde olan ithalat ile ilgili bazı şeyleri paylaşıp destek almak isterim . Yazılarınızdan güvenilir bir dış ticaret uzmanı olduğunuz kanısına vardım . Araştırma yapmam konusunda ve bu düşüncemi gerçekleştirme konusunda yardımınızı rica edeceğim . Hayırlı ,Sağlıklı günler diliyorum .Saygılarımla